22. januar 2012
On air
Så er vi i luften, skræmmende, men vi benytter lejligheden til at hilse på og lige fortælle jer, hvorfor vi netop har valgt navnet, gustus, til vores blog.
Gustus? er den latinske betegnelse for smag - og hvorfor netop smag?
Smagsbegrebet og smagsnormer er gennem tiden blevet diskuteret, analyseret og en række sociologer mv. har udført div. teorier om smagsbegrebet.
Bl.a. har den franske sociolog Pierre Bourdieu udført en teori i 1979, hvori Bourdieus tese er, at smag er et sociokulturelt fænomen.
Smagens betydning er en hverdagsforbrugerorienteret diskurs og den henviser til evnen at skelne mellem etiske og æstetiske domme. Smagsdomme forstås som sociale og kulturelle distinktioner, som finder sted inden for rammerne af det borgelige klassedelte samfundsværdihieraki.
Derpå kan man sige at smag typisk defineres negativt, nemlig som afsmag overfor andre, hvilket vil sige, der er tale om en distinktion. Det kan være med til at skabe afstand, men samtidig skabe relation til nogen, man gerne vil ligne eller sammenlignes med.
Eksperter som Bourdieu mener, at smag skabes udfra kapitalområder, hvori han opstiller fire kapitalområder; økonomisk-, kulturel-, social- og symbolskkapital: Bourdieu mener ikke, at samfundet kan betragtes som en enhed, men består derimod af en række mindre sociale 'rum'. Et sådant mikrokosmos kalder Bourdieu et 'felt'. Felterne består af sociale relationer. Disse relationer skaber retningslinje for, hvilke kapitaler der anerkendes i feltets sammenhæng, og man kan sige, at feltet rummer regler for, hvad der er etisk og æstetisk. Disse kalder Bourdieu 'Doxa'.
Sagt i 'hverdagstale'; Tror man på Bourdieus teori om smag, vil det sige, at vi udfra de fire kapitalområder drager vores erfaring, når det kommer til smag. Derfor varierer det fra person til person om, hvad der er etisk og æstetisk korrekt smag. Dette er essensen af vores blog. Ud fra vores kapitalområder, kommer vi med vores bud på smag i forhold til mode, skønhed, design etc. Netop derfor vil vi gerne dele det med Jer, og vi håber på den måde, at vi er fælles om bloggen og benytter hinandens 'kapitaler' til at blive beriget på de elementer vi 'blogelskere' finder interessante.
Gustus? er den latinske betegnelse for smag - og hvorfor netop smag?
Smagsbegrebet og smagsnormer er gennem tiden blevet diskuteret, analyseret og en række sociologer mv. har udført div. teorier om smagsbegrebet.
Bl.a. har den franske sociolog Pierre Bourdieu udført en teori i 1979, hvori Bourdieus tese er, at smag er et sociokulturelt fænomen.
Smagens betydning er en hverdagsforbrugerorienteret diskurs og den henviser til evnen at skelne mellem etiske og æstetiske domme. Smagsdomme forstås som sociale og kulturelle distinktioner, som finder sted inden for rammerne af det borgelige klassedelte samfundsværdihieraki.
Derpå kan man sige at smag typisk defineres negativt, nemlig som afsmag overfor andre, hvilket vil sige, der er tale om en distinktion. Det kan være med til at skabe afstand, men samtidig skabe relation til nogen, man gerne vil ligne eller sammenlignes med.
Eksperter som Bourdieu mener, at smag skabes udfra kapitalområder, hvori han opstiller fire kapitalområder; økonomisk-, kulturel-, social- og symbolskkapital: Bourdieu mener ikke, at samfundet kan betragtes som en enhed, men består derimod af en række mindre sociale 'rum'. Et sådant mikrokosmos kalder Bourdieu et 'felt'. Felterne består af sociale relationer. Disse relationer skaber retningslinje for, hvilke kapitaler der anerkendes i feltets sammenhæng, og man kan sige, at feltet rummer regler for, hvad der er etisk og æstetisk. Disse kalder Bourdieu 'Doxa'.
Sagt i 'hverdagstale'; Tror man på Bourdieus teori om smag, vil det sige, at vi udfra de fire kapitalområder drager vores erfaring, når det kommer til smag. Derfor varierer det fra person til person om, hvad der er etisk og æstetisk korrekt smag. Dette er essensen af vores blog. Ud fra vores kapitalområder, kommer vi med vores bud på smag i forhold til mode, skønhed, design etc. Netop derfor vil vi gerne dele det med Jer, og vi håber på den måde, at vi er fælles om bloggen og benytter hinandens 'kapitaler' til at blive beriget på de elementer vi 'blogelskere' finder interessante.
Vi sidder netop her ved køkkenbordet med kaffe, snoller og vores nyfødte blog.
Lige en sød søndagssang med Elisa - God søndag aften!
Abonner på:
Opslag (Atom)